Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
żółtko jajek 4 szt.
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1/3 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche

Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać żółtka, posiekane masło i cukier. Zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokątny placek na blachę z piekarnika (którą uprzednio należy wyłożyć pergaminem). Ponakłuwać placek widelcem, aby równo wyrósł, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec ok. 15-20 minut, aż wierzch będzie złocisty. Takie ciasto może służyć jako baza do robienia kruchych ciasteczek, albo po upieczeniu można pokroić w kwadraty i zajadać jako herbatniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 31.03.2012 10:45
pzrepis na kruche ciasto to podstwa
anna186 09.12.2011 22:42
smaczne
Adam12 19.09.2011 16:17
smaczne
1j1o1l1a1 16.08.2011 11:07
troszkę inny przepis niż znam, może to ciasto nie będzie się tak kleić jak moje ?:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak