Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb piwny z orzechami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
sól 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 1 łyżeczka
cukier 1 szczypta
tłuszcz do formy
piwo ciemne 500 bezalkoholowe
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb piwny z orzechami

Mąkę, sól, proszek do pieczenia i piwo zagniatamy w misce na ciasto, dodajemy posiekane orzechy włoskie i dokładnie wyrabiamy.Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy - keksówki.Pieczemy 10 min w temp. 160-170 stopni C. Następnie nacinamy chleb wzdłuż na głębokość 1 cm i pieczemy dalsze 50 min. Następnie smarujemy mlekiem wymieszanym z cukrem i zostawiamy w ciepłym piekarniku do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak