Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka inaczej

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
masło 250 g 1 kostka
śmietana 0,5-1 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
jabłka ok8 sztuk
marcepan
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka inaczej

Z mąki, masła, śmietany, jajek, proszku do pieczenia i cukru trzeba zagnieść ciasto. Ma mieć konsystencję ciasta na pierogi. Podzielić na dwie części
Jabłka najpierw obrać ze skórki, a następnie przekroić na pół i wykroić gniazdo nasienne.
Blachę trzeba dobrze natłuścić i wyłożyć jedną częścią ciasta. Na ciasto trzeba wyłożyć jabłka dziurką do dołu. Jeśli mamy masę marcepanową można najpierw każdą połówkę nadziać marcepanem. Drugą część ciasta trzeba rozwałkować i dokładnie przykryć nią jabłka.

Ciasto piecze się ok 45 minut w temperaturze ok 160 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 14.06.2012 17:40
smaczna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak