Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka zbójnicka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
kiełbasa podwawelska 15 dag
śmietana 200 ml
cebula 1
ser żółty 10 dag
boczek wędzony 15 dag
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka zbójnicka

Ziemniaki kroimy w plastry, kiełbasę oraz boczek w kostkę. Śmietanę mieszamy z ziołami prowansalskimi. Cebulę kroimy w piórka. Ser żółty w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami plastry ziemniaków, polewamy śmietaną, a na to wymieszaną kiełbasę z boczkiem i odrobiną cebuli. Następna warstwa – ziemniaki polewamy śmietaną, mieszanka mięsna. Na wierz kładziemy cebulę i plasterki sera. Zapiekamy ok. 30 minut w 220°C. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.03.2013 08:30
syte to jedzonko:)
Grażyna13 10.02.2013 20:21
Pyszna :)
RenataZ-et 08.01.2013 19:15
ojj-dawno nie robiła, a lubię i to bardzo ;)
Katarzyna/kate1980 29.03.2012 22:34
aż mi ślinka cieknie
BernadettaP 28.11.2011 08:53
Dobra nie tylko dla zbója :)
Beatris 25.08.2011 12:01
Wygląda smakowicie i pewnie tak smakuje.
anemon 18.08.2011 07:14
Smaczny, solidny zestaw składników.
pacpaw 16.08.2011 20:06
@jolajka tak cebulę dodaję surową. Po upieczeniu zapiekanki jest ona mięsista (nie wysuszona), ale nie czuć w niej już goryczy ani gorzkości. Jest tak jakby lekko uduszona.
Jolanta_P-S 16.08.2011 19:10
pyszna zapiekanka
jolajka 16.08.2011 07:30
a czy cebula jest surowa? bo ja dodaję już lekko podduszoną
agnieszka137 15.08.2011 22:35
zachęcająca ta zapiekanka:)
IlonaAlbertos 15.08.2011 22:08
Uwielbiam takie zapiekanki.
Iwusia 15.08.2011 21:21
Lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak