Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasto porzeczkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 0,5 kostki
margaryna 0,5 kostki
jajko 5 szt
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
czerwone porzeczki 75 dag
tłuszcz do formy
porzeczki białe 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto porzeczkowe

Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.Z białek ubijamy sztywna pianę.Masło ucieramy z margaryną, dodajemy po jednym żółtku, porcjami cukier oraz maki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Na natłuszczoną blaszkę wykładamy połowę ciasta, na nim rozkładamy oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki i przykrywamy je resztą ciasta.Pieczemy ok. 60 min w temp. 180 stopni C. Ciasto smakuje pysznie jeszcze ciepłe z lodami śmietankowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak