Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z makiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak gotowy 1 puszka
jajko 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
wiórki kokosowe 2 łyżki
lukier 1 biały

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z makiem

Do miski wlać białka z jajek, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę dodając po 1 łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. Po upieczeniu wyłożyć mak i zwinąć w rulon, zawinąć w pergamin lub ściereczkę, odłożyć w chłodne miejsce. Następnie rozwinąć z papieru, polukrować, posypać kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 13.09.2013 07:15
wspaniała roladka
IlonaAlbertos 29.05.2013 13:57
Robiłam podobną. Smakuje wspaniale.
Motorek 03.06.2012 13:52
pycha
Kasinka
Kasinka 16.10.2011 20:31
Dziękuję bardzo.Pozdrawiam!
IKrakowianka 16.10.2011 18:24
biszkopt na roladę piekę w blaszce o wymiarach 28x40 cm
Henryka2 16.10.2011 16:04
W jakiej wielkości blaszce pieczesz biszkopt?
Wacław 12.10.2011 10:04
moje ulubione !
Iwona51
Iwona51 18.08.2011 11:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak