Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni ( z termoobiegiem do 180). Kurczaka umyć i osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Część rozmarynu i tymianku i włożyć w środek kurczaka, resztę posiekać. Udka kurczaka, jeśli pieczemy w całości, związać bawełniana nicią. Pozostałe zioła wymieszać z częścią oliwy. Posmarować mięso. Piec ok. 20 minut w natłuszczonej formie, od czasu do czasu smarując resztą marynaty i ewentualnie podlewając odrobiną wody. Kurczaka obrócić i piec kolejne 20 minut. W tym czasie wszystkie warzywa pokroić w plasterki lub kawałki. Ułożyć je wokół kurczaka, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą. Wlać wino lub bulion i piec jeszcze ok.40 minut (ja piekłam krócej).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata61

    wygląda bardzo apetycznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !