Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczykiem, jabłkiem i pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 0,5 szklanki
cebula czerwona 1 szt
POMIDORY MIESISTE 2 szt
oliwki nadziewane papryką 15 szt
posiekany szczypiorek 1 łyżka
smietana 18% 5 łyżek
jogurt naturalny 5 łyżek
sok z cytryny 2 łyżki
keczup 1 łyżeczka
bazylia 0,5 łyżeczki
cukier puder 1 łyżeczka płaska
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka płaska
imbir 0,25 łyżeczki
curry 1,5 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
jabłko 1 czerwone
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem, jabłkiem i pomidorami

Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki curry, odsączamy i studzimy.Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Cebulę obieramy i drobno siekamy.Oliwki kroimy na ćwiartki. Mięsiste pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, odsączamy na sicie z soku. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy. przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny i keczupem. Dodajemy cukier puder, słodką paprykę, imbir, curry, sól i pieprz.Powstałym sosem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 01.06.2012 11:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak