Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet chłopski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 35 dag
pierś z indyka 35 dag
wątróbka wołowa 60 dag
cebula 3 szt
jajko 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
tłuszcz do formy
grzyby suszone 1 garść
bułka czerstwa 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet chłopski

Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie.Bułki również namaczamy w ciepłej wodzie. Karkówkę i pierś opłukujemy, kroimy na kawałki i gotujemy w garnku - mięso powinno być zakryte wodą. Następnie dodajemy pokrojoną wątrobę, odciśnięte grzyby i przekrojone na pół cebule. Wszystko gotujemy do miękkości.odcedzamy i studzimy. Bułki odciskamy i razem z mięsem, grzybami i cebulą dwukrotnie mielimy w maszynce. Do masy wbijamy jajka, doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i przekładamy do niego masę mięsną. Zapiekamy ok. 45 min w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.08.2012 09:32
pycha pasztet
Edyta31 30.08.2011 22:09
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak