Sposób przygotowania

Przygotowywanie tarty zaczęłam od przygotowania galaretki wg wskazówek na opakowaniu, użyłam jednak nieco mniej wody, na pół paczki trzeba było wziąć 250 ml, ja wzięłam 230 ml. Ostudzoną galaretkę przelałam do małych silikonowych, natłuszczonych foremek, ale nie jest to konieczne, można po prostu już gotową galaretkę pokroić w kostkę. U mnie wyszły małe łosie, ale kształt galaretek jest dowolny.
Herbatniki należy bardzo dokładnie pokruszyć. Dodać ztopione masło z czekoladą deserową i dokładnie wymieszać. Wyłożyć powstałą masą, naczynie do pieczenia tarty i wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby spód stwardniał.
Do rondelka wsypać pianki, dorzucić połamaną białą czekoladę i wlać mleko. Włączyć palnik pod rondelkiem i podgrzewać, a jak mleko zacznie delikatnie się gotować- natychmiast zdjąć rondelek z palnika i cały czas mieszając czekać, aż w ciepłym mleku roztopi się czekolada i wszystkie pianki.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę, cały czas ubijając dolewać ostudzoną(!) masę piankową. Na sam koniec dodać odrobinę zielonego barwnika. Masę przełożyć na schłodzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak masa całkowicie stężeje poukładać na wierzchu galaretki i umyte porzeczki.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Cudnie wygląda!
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo ciekawie się prezentuje
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    świetnie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Michaś

    sliczna :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !