Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka jajeczna z kabaczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
kabaczek 80 dag
cebula 2 szt
gęsta śmietana 0,75 szklanki
parmezan starty 3 łyżki
masło 2 łyżki
skórka otarta z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jajeczna z kabaczkiem

Kabaczka obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy kabaczka, solimy, pieprzymy i dusimy na małym ogniu ok. 10 min.Zdejmujemy z ognia, mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Naczynie żaroodporne natłuszczamy pozostałym masłem i przekładamy do niego masę jajeczno-kabaczkową. Polewamy śmietaną wymieszaną z szczyptą cukru i skórką cytrynową. Na koniec posypujemy parmezanem. Zapiekamy w temp. 180 stopni C przez ok. 15 min. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak