Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort z bezami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 13 szt
cukier 4 szklanki
mleko
mąka tortowa
mąka ziemniaczana
bezy

Przepis i sposób przygotowania na: tort z bezami

Biszkopt
Składniki:
• 4 jaja
• 1 szklanka cukru
• 2,5 czubatych łyżek mąki tortowej
• 2,5 czubatych mąki ziemniaczanej
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• PIEC 30 MINUT w temperaturze 170 stopni na opcji „góra-dół”

Krem do tortu
Składniki:
• 2 szklanki mleka
• 2 szklanki cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 5 jaj
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 kostki masła
• 150ml czystego spirytusu
Mleko, cukier, cukier waniliowy wymieszać i zagotować.
5 jaj ubić i połączyć z mąką ziemniaczaną. Następnie stopniowo wlewać do gotującego się mleka. Powstałą masę budyniową zagotować i przestudzić. Masło należy utrzeć na jednolitą masę i stopniowo ( po łyżce) dodawać ostudzoną masę budyniową. Gdy krem uzyska odpowiednią konsystencję należy dodać 150ml czystego spirytusu.

Aby uzyskać ciemny krem należy dodać kakao.

Wykonanie tortu
Biszkopt przekroić na równe krążki. Każda krążek należy nasączyć ponczem (0,5 szklanki wody, sok z dwóch cytryn).
I warstwa – dżem z czarnej porzeczki
II warstwa - rozgniecione bezy połączone z kremem
III warstwa – brzoskwinie pokroić w kostkę i połączyć z pięcioma łyżkami kremu
IV rodzynki z kremem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 04.03.2012 23:46
chętnie bym zjadła spory kawałek tortu...
Mirosława5 30.08.2011 20:04
dziękuję:D
Nina7 14.08.2011 15:00
Piękny torcik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak