Sposób przygotowania

1. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Połówki śliwek potnij na spore cząstki. Miękką margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. stale ucierając, wbijaj po 1 jajku.
2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez gęste sito. Wymieszaj z cynamonem oraz z goździkami. Mieszankę małymi porcjami dodawaj do masy maślanej. dolej mleko i całość dokładnie utrzyj.
3. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż cząstki śliwek, lekko wciśnij je do środka. wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni. Piecz ok 50 min. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !