Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Górka cielęca z pieca podana z grzybami leśnymi i kasztanami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

górki cielęcej 1,2 kg
małych kurek 300 g
małych borowików 300 g
obranych, ugotowanych kasztanów jadalnych 200 g
oliwy z oliwek 2 łyżki
pokrojona w cienkie plasterki szalotka 1 sztuka
czosnku pokrojone w plasterki 2 ząbki
białego wina 100 ml
smalcu gęsiego 2 łyżki
sól, pieprz - -
rozmarynu 1 gałązka
tymianku 2 gałązki
bulion cielęcy 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Górka cielęca z pieca podana z grzybami leśnymi i kasztanami

Górkę cielęcą posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć górkę przez ok. 6-8 minut z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia do pieczenia, skropić bulionem i piec 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Kurki i borowiki oczyścić, kasztany pokroić na cztery części. Na dużej patelni rozgrzać smalec gęsi i na średnim ogniu podsmażać grzyby przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać szalotkę, czosnek i kasztany, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz białym winem i dusić kolejne 3 minuty.

Górkę cielęcą wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w plastry. Górkę ułożyć na talerzach, dodać grzyby, udekorować rozmarynem i tymiankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.04.2014 20:45
ciekawe danie
[email protected] 24.01.2012 04:43
troszje drogie
Ewa/kalapurtka 02.08.2011 17:02
super
agnieszka214 27.07.2011 06:46
mniam
gosia561 11.05.2011 11:17
eleganckie danko
gosia561 20.04.2011 10:26
do tego lubię kasztany
Adamorek 23.03.2011 22:21
apetyczne danie
gosia561 13.03.2011 14:14
porządne żarełko
AgaS10 29.01.2011 14:08
no własnie...te kasztany:)
szajba2 16.12.2010 15:23
jak się ma kasztany to reszta już z górki
ada12302 06.12.2010 23:30
ciekawy przepis
ada12302 06.12.2010 23:30
ciekawy przepis
kielcok1 02.12.2010 18:51
grzyby i kasztany nazbieram sobie w lesie
patusia 29.11.2010 01:26
Po opisie potrawy danie wydaje się bardzo smaczne. Szkoda tylko, że nie ma zdjęcia ale wyobrażnia oczywiście działa :)
MAR3STA 25.11.2010 16:54
pyszne!
rakow2
rakow2 23.09.2010 18:26
oby w trakcie przygotowania tej potrawy nie było pod górkę
Barbara55 17.06.2010 19:41
zjeść kiedyś takie danie a potem to już z górki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak