Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki małosolne

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
czosnek kilka ząbków
koper 2 gałązki
chrzan kawałek
sól 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki małosolne

Ogórki myjemy układamy w szklanym lub kamiennym naczyniu przekładając je umytym koprem oraz ząbkami czosnku i chrzanem.Zalewamy wodą mineralną wymieszaną z solą w proporcji dwie łyżki soli na litr wody.Przykrywamy talerzykiem i obciążamy np kamieniem.Ogórki nadają się do jedzenia już po kilku godzinach od przygotowania.Najlepiej smakują po dwóch dniach.Można dodać liście wiśni i ziarenka gorczycy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak