Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z płatków róży

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zanurz się w subtelnym i wykwintnym smaku konfitury z płatków róży - w prawdziwej uczcie dla zmysłów. Przepis na konfiturę z róży zachwyca swoją delikatnością i kwiatowym aromatem.

Składniki:

płatki dzikiej róży 25 dkg
cukier 1 szklanka
woda 1 szklanka
cukier 1 szklanka
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży to prawdziwe odkrycie dla miłośników wykwintnych smaków. Starannie zebrane płatki róży z odrobiną cukru, tworzą subtelną, kwiatową słodycz. Wynikiem tego połączenia jest piękna, konfitura różana o wyjątkowym smaku i delikatnej, aksamitnej konsystencji.

Odrywamy płatki z rozwiniętej dzikiej róży oczyszczamy każdy listek z białych końców a czerwone sparzamy wrzątkiem i odcedzamy na sicie, skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do gorącego syropu przygotowanego ze szklanki cukru i szklanki wody. Odstawiamy na dobę co jakiś czas poruszamy naczyniem by listki ułożyły się pojedynczo, następnie smażymy na małym ogniu aż płatki staną się przezroczyste. Rozkładamy do słoików, zalewamy syropem i szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Fajne nadzienie do pączków.

Konfitura z róży perfekcyjnie komponuje się z różnymi potrawami. Może być wykorzystywana jako dodatek do tostów, croissantów czy placuszków, a także jako nadzienie deserów, takich jak ciasta, babeczki czy pączki. Jej unikalny smak i aromat nadają każdemu daniu oryginalny, wykwintny charakter.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 29.06.2012 23:42
kurde nigdy nie smakowałem takiej konfitury
Grazyna0211 24.05.2012 10:17
zgadza się pyszne nadzienie do pączków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak