Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

konfitura z owoców dzikiej róży

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 kg
cytryna 1 szt
rum 25 ml

Przepis i sposób przygotowania na: konfitura z owoców dzikiej róży

Owoce dzikiej róży kroimy na pół oczyszczamy z pestek i zalewamy w garnku szklanką wody przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 min,następnie zdejmujemy pokrywkę dodajemy część cukru i smażymy przez 15 min poruszając garnkiem i odstawiamy do ostygnięcia.Czynność powtarzamy dodając pod koniec sok wyciśnięty z cytryny i pozostałą część cukru.Można również dodać cienko okrojoną skórkę z cytryny a także kieliszek rumu.Konfitury bez alkoholu są dobre ale dzięki niemu zyskują dodatkowy smak i aromat.Gorące rozkładamy do słoików zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 05.10.2012 11:33
ciekawa
Krystyna32 14.11.2011 09:11
extra
suzana 13.08.2011 19:56
świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak