Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z dodatkiem agrestu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
margaryna 500 gram
mąka 6 szk
cukier 2 szk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
agrest 2 litry
smietana 18% 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z dodatkiem agrestu

1. Przesiałam mąkę, zagniotłam z żółtkami, dodałam posiekaną margarynę, proszek do pieczenia ,cukier i śmietanę. Zagniotłam ciasto. 2. Podzieliłam go na 3 części. Pierwszą rozwałkowałam na dnie blachy, wyłożyłam agrest odsączony z kompotu .Drugą zagniotłam z kakao po czym schłodzone, starłam na tarce na agrest 3. Pozostałe 6 białek ubiłam z 5 łyżkami cukru i rozsmarowałam na ciemnym cieście. Na pianę starłam pozostałą, schłodzoną część ciasta. 4. Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 14.01.2012 21:00
ja też nigdy nie robiłam z agrestem , jaki smak ?
cukiereczek 11.11.2011 07:49
uwielbiam ciasta
Katarzyna/kate1980 16.08.2011 21:43
a to ciekawy pomysł i jak wyszedł? zawsze robiłam tylko z czarną porzeczką....
Jolanta_P-S 15.08.2011 18:43
uwielbiam pleśniaka z agrestem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak