Sposób przygotowania

Masło siekamy z mąką ,cukrem, solą i sokiem z cytryny i aromatem waniliowym.
Dobrze zagniatamy.
Dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy.
Każdą cześć układamy na folii spożywczej i wałkujemy na 1 cm i kroimy na paski o równej szerokości 1,2 - 1,4 cm.
Jajka rozmącamy z łyżką zimnej wody.
Na stolnicy układamy pasek czystej folii.
Następnie układamy jeden jasny pasek ciasta,po jego bokach po jednym czarnym z kakao.
Boki ciasta smarujemy przed przyłożeniem jajkiem i lekko dociskamy do siebie.
Wierzch pasków smarujemy dalej jajkiem i układamy na przemian paski czarny na białym , a biały na czarny.
Układamy tak 3 lub 4 warstwy.
Zawijamy folią i chowamy do zamrażalnika na 20 minut.
Wyciągamy po tym czasie, kroimy na około 0,5 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 15 minut w temp .180 8 C.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    przepis do wypróbowania.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Justa32

    fajne
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    mniam
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    spróbuję i mam nadzieję ,że nie oszaleję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !