Przepis i sposób przygotowania na: Szałowe ciasteczka
Dobrze zagniatamy.
Dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy.
Każdą cześć układamy na folii spożywczej i wałkujemy na 1 cm i kroimy na paski o równej szerokości 1,2 - 1,4 cm.
Jajka rozmącamy z łyżką zimnej wody.
Na stolnicy układamy pasek czystej folii.
Następnie układamy jeden jasny pasek ciasta,po jego bokach po jednym czarnym z kakao.
Boki ciasta smarujemy przed przyłożeniem jajkiem i lekko dociskamy do siebie.
Wierzch pasków smarujemy dalej jajkiem i układamy na przemian paski czarny na białym , a biały na czarny.
Układamy tak 3 lub 4 warstwy.
Zawijamy folią i chowamy do zamrażalnika na 20 minut.
Wyciągamy po tym czasie, kroimy na około 0,5 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 15 minut w temp .180 8 C.