Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carskie bliny z łososiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 35 dag
mleko 1/2 szkl
jajko 3 łyzki
drożdże 3 dag
sól 1 szczypta
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Carskie bliny z łososiem

W połowie ciepłego mleka rozrobić drożdże, wsypać 20 dag maki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wsypać resztę maki i wlać tyle ciepłego mleka, żeby ciasto miało konsystencje śmietany. Dodać żółtka, łyżkę stopionego masła oraz sól, wymieszać. dodać piane z białek i odstawić w ciepłe miejsce. Mała patelnie smarować sklarowanym masłem, nalewać ciasto i smażyć z obu stron. Podawać z łososiem, kawiorem lub śmietaną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

piekarz29 08.02.2012 20:42
smaczne
Justyna Jussstiii 14.10.2011 09:44
pycha
Małgorzata113 13.08.2011 17:03
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak