Sposób przygotowania

-przygotować farsz – utrzeć ser z cukrem i cukrem tak by był słodki wg smaku
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części
-każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek.
- -na ciasto nakładać łyżeczkę sera , malinę zamrożoną i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.

Podawać polane roztopionym masłem , posypane pozostałymi malinami z kwaśną śmietaną i cukrem .

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.

Zdecydowanie ładniej wyglądają takie pierożki posypane świeżymi malinami . Mrożone owoce żeby je nie wiem jak odsączać i tak puszczą trochę soku i potem takie mało dekoracyjne plamy z soku na pierogach .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    aż ślinka leci
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    Pychotka :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !