Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z białym serem i malinami :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
20 dag malin ( jeśli mrożone to trzeba odłożyć 20 sztuk , a resztę rozmrozić i odsączyć z soku )
mąka 1,5 szklanki
masło 2 łyżki
biały ser 18-20 łyżczek
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z białym serem i malinami :

-przygotować farsz – utrzeć ser z cukrem i cukrem tak by był słodki wg smaku
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części
-każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek.
- -na ciasto nakładać łyżeczkę sera , malinę zamrożoną i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.

Podawać polane roztopionym masłem , posypane pozostałymi malinami z kwaśną śmietaną i cukrem .

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.

Zdecydowanie ładniej wyglądają takie pierożki posypane świeżymi malinami . Mrożone owoce żeby je nie wiem jak odsączać i tak puszczą trochę soku i potem takie mało dekoracyjne plamy z soku na pierogach .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 28.05.2011 23:10
Pychotka :)
banditka 23.11.2010 09:39
aż ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak