Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa z ziemniakami :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

30 dag pieczarek, 30 dag ziemniaków ( po obraniu )
2 łyżki oliwy,2 łyżki masła, 2 łyżki usiekanego koperku
½ szklanki słodkiej śmietanki,1 litr wody
Bulion grzybowy 1 kostka
bulion cielęcy 1 kostka
marchew 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa z ziemniakami :

Pieczarki umyć i oczyścić . Odłożyć 4 średnie kapelusze .Resztę pieczarek pokroić w miarę drobno ( w zasadzie jak kto lubi – jedni wolą zupę z drobno usiekanych grzybów, inni wolą by były pokrojone w plasterki).Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła i wsypać pieczarki. Usmażyć na rumiano . Przełożyć do garnka . Zalać wodą , dodać pokrojone wg uznania ziemniaki ( tzn. w kostkę , pół plasterki, słupki ), pokrojoną w plasterki marchewkę , usiekany koperek , kostki bulionowe. Gotować ok. 30 minut . Odłożone pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na złoto na 1 łyżce masła . Zupę zaprawić śmietanką .Podawać kładąc na rozlanej na talerze zupie porcje podsmażonych pieczarek .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kopiko1983 30.01.2011 17:29
Smacznie wygląda
danusia19671 27.09.2010 19:05
Uwielbiam tą zupkę z makaronem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak