Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z rabarbaru na zimę do mięsa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1 kg
cytryna 1 szt
banan 1 szt
Świeża szałwia 2 gałązki
kolendra 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 5 szt
ocet jabłkowy 0,5 szklanki
cukier 20 dag
cynamon 2 szczypty
imbir świeży 3 dag
woda 1 (źródlana)
kurkuma 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z rabarbaru na zimę do mięsa

Rabarbar myjemy i osuszamy. Cytrynę i banana obieramy. Rabarbar, cytrynę i banana drobno kroimy i dusimy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kolendry, szałwii i goździków. Po ok. 15 min wyjmujemy goździki a powstałą masę lekko miksujemy. Korzeń imbiru kroimy w zapałkę. Wodę mineralną zagotowujemy z octem jabłkowym, cukrem, kurkumą, imbirem i cynamonem. Dodajemy do masy rabarbarowej i zagotowujemy.Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 21.04.2013 21:11
ciekawy ten sos
IZABELA29 13.08.2011 11:05
nigdy nie robiłam
ben-ka 13.08.2011 09:39
Ciekawy przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak