Sposób przygotowania

Wybrałam uda z kurczaka ponieważ mięso z piersi kurczaka jest bardzo często używane nie ma przeciwslazan by użyć go i w tym przepisie, rzecz gustu i czasu jaki chcemy poświęcić na przygotowanie posiłku.

Oddzielamy kości od mięsa, usuwamy chrzastki, żylki, skórę  itp. Mięso musi być w jednym kawałku ale jeśli gdzieś sie \"rozedrze\" wkladmy wrywek do środka fileta.
W mozdziezu wbijamy czosnek z solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypiorek i ubijamy na masę.  
Filety ukladamy na folii aluminiowej na ktorej uprzednio ulozylismy bekon. Smarujemy rozłożone filety na ich \"lewej\" stronie pasta z moździeża, możemy dosolic wg uznania. 
Wsypujemy ser do środka fileta i zawjamy za pomocą folii w bekon. Zamykamy tak przygotowana roladke w folii alumiowej szczelnie z możliwością otwarcia na górze.
Najlepsze efekty smakowe osiąga sie zostawiając mięso na kilkanaście godzin w lodówce ale nie jest to konieczne.
Wybieramy głębokie naczynie zaroodporne, wlewamy wody by w 1/3 przykryla roladke. Pieczemy w 200-220 około 30min. Odwijamy delikatnie folie by zapiec bekon z wierzchu przez 5-10 min. 
Podajemy z Frytkami ale mogą być pieczone ziemniaczki. 

Smacznego

* ser może być inny byle nie o zbyt zdecydowanym smaku by nie zdominować bekonu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Musisz mi to ugotować :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !