Przepis i sposób przygotowania na: Roladka z kurczaka w bekonie
Oddzielamy kości od mięsa, usuwamy chrzastki, żylki, skórę itp. Mięso musi być w jednym kawałku ale jeśli gdzieś sie \"rozedrze\" wkladmy wrywek do środka fileta.
W mozdziezu wbijamy czosnek z solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypiorek i ubijamy na masę.
Filety ukladamy na folii aluminiowej na ktorej uprzednio ulozylismy bekon. Smarujemy rozłożone filety na ich \"lewej\" stronie pasta z moździeża, możemy dosolic wg uznania.
Wsypujemy ser do środka fileta i zawjamy za pomocą folii w bekon. Zamykamy tak przygotowana roladke w folii alumiowej szczelnie z możliwością otwarcia na górze.
Najlepsze efekty smakowe osiąga sie zostawiając mięso na kilkanaście godzin w lodówce ale nie jest to konieczne.
Wybieramy głębokie naczynie zaroodporne, wlewamy wody by w 1/3 przykryla roladke. Pieczemy w 200-220 około 30min. Odwijamy delikatnie folie by zapiec bekon z wierzchu przez 5-10 min.
Podajemy z Frytkami ale mogą być pieczone ziemniaczki.
Smacznego
* ser może być inny byle nie o zbyt zdecydowanym smaku by nie zdominować bekonu.