Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory krojone z czosnkiem i ziołami prowansalskimi

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 1,5 kg
czosnek 2 główki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 4 łyżki
sól 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 3/4 łyżki
cukier 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory krojone z czosnkiem i ziołami prowansalskimi

Pomidory umyć pod bieżącą wodą. Każdego ponacinać na krzyż przy szypułce i przełożyć do dużej miski. Zalać wrzątkiem do takiej wysokości, aby pomidory były całkowicie zakryte. Pozostawić na kilka sekund, a następnie przelać zimną wodą. Usunąć skórki z pomidorów. Poprzekrawać pomidory na połowę i przełożyć do garnka. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek, sól, pieprz czarny mielony oraz cukier. Gotować 8 minut. Odlać nadmiar soku, a pozostałe pomidory wymieszać z ziołami prowansalskimi.

Tak przygotowane pomidory przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 5 minut. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem i pozostawić słoiki w takiej pozycji na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 13.06.2012 14:52
mmm
BozenA 13.06.2012 14:52
mmm
ilka_86 10.02.2012 20:02
świetne
Norgiusz 14.11.2011 07:33
super
Renataj 15.08.2011 00:02
Super pomysł
aguus 14.08.2011 15:11
Super przepis - koniecznie muszę wypróbować:)
iziona 13.08.2011 08:21
Bardzo fajny pomysł .
pacpaw 12.08.2011 23:48
świetna baza do wszelakich sosów czy to do pizzy czy do spaghetti i wiele wiele innych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak