Sposób przygotowania

Gruszki myjemy obieramy ze skórki kroimy na ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zmieniły koloru.Gotujemy syrop z cukru,octu winnego i szklanki wody,dodajemy cienko okrojoną skórkę z cytryny.Do gorącego syropu wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu aż staną się szkliste około godziny.Przecedzone owoce przekładamy do słoików do syropu dodajemy gozdziki i cynamon i jeszcze raz gotujemy,następnie zalewamy gruszki.Zakręcamy słoiki i odstawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej,następnie zlewamy syrop i ponownie gotujemy,znowu wkładamy gruszki i podgrzewamy 5 min na małym ogniu.Rozkładamy do słoików zalewamy zalewą i zakręcamy.Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !