Sposób przygotowania

Żółtka miksujemy z cukrem na puch.
Mleko gotujemy z laska wanilii, wlewamy stopniowo do naczynia z żółtkami, wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas ucieramy i lekko podgrzewamy.
Gdy masa stężeje zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy aż wystygnie.
Śmietankę ubijamy i mieszamy z gotową masą mleczno - żółtkową.
Całość przelewamy do sporego naczynia do mrożenia i wstawiamy do zamrażalnika na 5 godzin.
Co godzinę starajmy się miksować masę .
Gotowe przekładamy do pucharków polewamy syropem i ozdabiamy owocami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Takie bym zjadła:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pycha,lodow jescze nie robilem ale sie skusze i zrobie wnukom !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pycha,lodow jescze nie robilem ale sie skusze i zrobie wnukom !
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    calliope

    rewelacja :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    idealny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    muszę w końcu zrobić domowe lody

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !