Sposób przygotowania

Do każdego słoika (o.1 litr) włożyć po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, małym kawałku liścia laurowego,2 obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku i 1 łyżkę przyprawy do kwaszenia ogórków. Nałożyć ogórki. Między nie powtykać po kawałku obranego chrzanu i łodygi koperku razem z kwiatostanami (1 duża łodyga na 3 słoiki). Przygotować solankę. Na każdy litr wody wsypać 1 łyżkę soli i zagotować. Solankę trzymać cały czas na ogniu i gotującą się wlewać pojedynczo do słoików z ogórkami. Od razu wycierać brzegi słoików, zakręcać mocno i odwracać słoiki do góry dnem. Jak ostygną można je odwrócić z powrotem. Tak przygotowane ogórki są twarde nawet po 2 latach. Czy dłużej nie wiem, bo u nas dłużej nigdy nie stały.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ja mam słoiki babci na gumkę
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    smakowite
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    też robię, domowe są najlepsze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !