Sposób przygotowania

Móżdżek umyć dokładnie w zimnej wodzie i ściągnąć z niego błonki . Zagotować 1 litr wody z kostką bulionową i łyżką octu. Wrzucić móżdżek . Gotować 5 minut . Odcedzić . Na maśle zeszklić drobno usiekaną cebulę .Dodać móżdżek i smażyć 10 minut. Jajka rozmącić ze śmietanką i koprem . Wlać na patelnię z móżdżkiem , posolić , popieprzyć , smażyć mieszając aż zrobi się jednolita masa . Podawać na ciepło z razowym pieczywem .
Tak przyrządzony móżdżek jest doskonałym farszem do Vol-au-vent , ptysi z farszem , pasztecików, kotlecików z sosem holenderskim i kaparami .

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nigdy w życiu nie jadłam móżdżku - jakoś mnie odrzuca...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Jak byś Izuniu raz spróbowała to bys polubiła- jest delikatny- pyszny
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Jakoś nie mam przekonania do móżdżku, mój mąż za to uwielbia go. Wiec chyba poświęcę się i spróbuję przygotować takie danie dla niego. Wygląda apetycznie( pomijając ten móżdżek :) ).

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !