Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki ala Sushi w kapuście pekińskiej

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta pekińska 4 liście
ryż ugotowany 100 g
krewetki koktajlowe 25 szt
kurkuma 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżeczka
keczup pikantny do smaku
przyprawy 1 z cytryną i koperkiem

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki ala Sushi w kapuście pekińskiej

Liście kapusty blanszować ww wrzątku 1-2 minuty, ostudzić i wysuszyć. Krewetki posypać 1 łyżeczką przyprawy z cytryną i koperkiem, 1 łyżeczką kurkumy i 1 łyżeczką oliwy, wymieszać pozostawić na chwilkę by krewetki przeszły przyprawami, a następnie usmażyć je na patelni. Liście kapusty rozłożyć na folii spożywczej, w kształcie kwadratu, tak by zachodziły na siebie, na nich ułożyć połowę ugotowanego ryżu, na którym zrobić pasek z keczupu, przykryć pozostałym ryżem, dobrze go dociskając.Rozłożyć przez środek pasek z krewetek, zrobić 3 paski z keczupu. Dokładnie zwinąć pomagając sobie folią, końcówki folii okręcić i wstawić roladkę do lodówki na około godzinę. Wyjąć roladkę, ściągnąć delikatnie folię i pokroić w krążki ostrym nożem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pola2 13.08.2011 22:48
świetne
Beatris 13.08.2011 10:53
Moja mama na każdą imprezę robi podobne, bo je uwielbiamy.
Janek1 12.08.2011 19:38
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak