Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
pieczarki
cebula
kiełbasa
natka pietruszki
sos beszamelowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka

Na patelnię wrzuciłam pieczarki pokrojone w ćwiartki, posiekaną cebulę, garść zielonej pietruszki, sól, pieprz. Smażyłam, aż sok z pieczarek zupełnie się zredukował.

W piekarniku delikatnie zrumieniłam 30 dag kiełbasy.

Ugotowałam ziemniaki pokrojone w plasterki.

Sos beszamelowy: na gorącą patelnię wrzuciłam 3 łyżki masła, wsypałam 2 czubate łyżki mąki. Mieszając dolewałam mleko. Mleka należy dodawać tyle, aż sos będzie miał pożądaną konsystencję. Na koniec dodałam szczyptę gałki muszkatołowej.

W naczyniu żaroodpornym układałam warstwy: ziemniaki, plasterki kiełbasy, pieczarki, ziemniaki, plasterki kiełbasy, pieczarki, ziemniaki, sos beszamelowy. Piekłam bez przykrycia w 180 stopniach przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 23.02.2014 21:32
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak