Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Legumina Czereśniowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
masło 4 dag
cukier 8 dag
skórka otarta 2 cytryny
mleko 1/2 szklanki
miękisz bułki 3/4 szklanki
tłuszcz do formy
cienkie wafle lub naleśnik do przełożenia
czereśnie 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Legumina Czereśniowa

Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając 4 żółtka oraz skórkę cytrynową. Bułkę zalać mlekiem, a gdy napęcznieje, połączyć z utartą masą i jeszcze chwilę ucierać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Do natłuszczonej blachy wyłożyć 1/3 masy i przykryć waflem. Na waflu położyć warstwę czereśni i ponownie przykryć. W ten sposób ułożyć 2-3 warstwy. Leguminę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piec około 50 minut. Podawać na zimno lub na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak