Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryz z jabłuszkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż jaśminowy 1 szkl
mleko
cukier drobny
jabłka 1 kg
Cynamon mielony Prymat 1 łyzeczka
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat
ryż biały 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ryz z jabłuszkami

Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy ryże . Dodajemy ok 1 -1,5 łyzki cukru gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie mleko . Jabłka obieramy scieramy na tarce duze oczka ,dodajemy cukier ilosc zależna od kwaśności jabłek ok 3 łyzki i łyzeczkę lub 2 cynamonu Mieszamy . Naczynie żaroodporne smarujemy masłem posypujemy tarta bułką . Układamy warstwe ryżu potem jabłek znów ryż jabłka i kończymy ryzem . Na wierzch mozna posypać cukrem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min w 200 stopni

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 12.08.2011 08:05
Oj ,lubię takie jedzonko ,niby proste,zwykłe,a jednak pyszne
Gabriela7 12.08.2011 07:57
pyszne
iwa643 12.08.2011 07:15
wierzch można udekorowac jabłkami
iwa643 12.08.2011 07:15
wierzch można udekorowac jabłkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak