Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z bakłażana i mięty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
mięta świeża siekana 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
ocet winny 1 łyżka
sól
pieprz
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z bakłażana i mięty

Łyżkę wody mieszamy z octem oliwą przeciśniętym przez praskę czosnkiem,dodajemy sól,pieprz i odrobinę cukru do smaku.Bakłażana cienko obieramy ze skórki i kroimy na kawałki solimy i odstawiamy na 15 min,a następnie gotujemy na parze aż zmięknie około 10 min.Najlepiej ułożyć go na sicie które opiera się na garnku z gotującą się wodą.Zostawiamy na sicie do wystudzenia a następnie przekładamy do salaterki dodajemy drobno posiekaną miętę i oregano.Polewamy sosem i dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 04.10.2011 07:20
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak