Sposób przygotowania

Czekoladę i masło (wygodnie jest je pokroić na mniejsze kawałki) włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Po otrzymaniu jednolitej masy odstawić do ostygnięcia. Żółtka i białka umieścić w osobnych miskach. Z białek ubić pianę - należy uważać, żeby jej nie przebić, bo ciasto będzie suche. Tą samą ubijaczką roztrzepać żółtka. Do ostudzonej czekolady z masłem dodać żółtka i wymieszać. Do masy czekoladowej dodać najpierw 1/3 ubitych białek, a następnie pozostałą część i delikatnie mieszać dopóki białka nie połączą się z resztą. Przelać masę do wysmarowanej masłem 20 cm okrągłej formy (bądź też małej formy w kształcie serca) i piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Wierzch ciasta powinien przypominać brownie, natomiast patyczek wbity w masę powinien być mokrawy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Podawać ostudzone z lodami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    leonkot

    super, muszę spróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    niezłe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !