Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z węgierkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
margaryna 1 kostka
cukier 2 szklanki
mąka 3 szklanki
cukier waniliowy 1 op
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kisiel cytrynowy 1 szt
śliwki węgierki 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z węgierkami

Żółtka, margarynę, szklankę cukru i cukier wanilinowy zmiksować. Dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec ciasto wyrobić ręką i podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozłożyć na blaszce, drugą włożyć do lodówki. Ciasto podpiekać przez 15 minut, a w tym czasie ubić pianę z białek dodając szklankę cukru, a na koniec kisiel (w proszku). Na podpieczone ciasto wyłożyć połówki śliwek, następnie położyć pianę i na nią z drugiej części ciasta zrobić posypkę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 40 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 02.01.2012 13:33
super =)
Dorian 20.09.2011 21:53
ekstra
misia53 14.09.2011 21:02
wygląda znakomicie
ewasylwia 11.08.2011 16:42
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak