Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gotowana babka z nutą spirytusu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Gotowana babka z nutą spirytusu- delikatne i puszyste ciasto, które sprawdzi doskonale jako deser. Polecam

Składniki:

jaja 6 szt
margaryna 300 gram
cukier 1 szkl
mąka tortowa 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
polewa czekoladowa 1 szt
spirytus 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: gotowana babka z nutą spirytusu

Utrzeć cukier żółtkami dodać białka ubite i miksować na najwyższych obrotach 10 minut następnie dodać olejek śmietankowy cały, margarynę i spirytus lub wódkę zależnie co mamy.

Następnie dodajemy po kolei mąkę tortową i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Ja w trakcie miksowania sypie przez sitko, masa wychodzi pulchniutka.

Gotuję 1 godz. 25 min. na koniec jak ostygnie, robimy polewę czyli gotujemy i polewamy gotową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlen 07.04.2023 10:29
A kiedy dodajemy margarynę?
Doradca Smaku 07.04.2023 10:51
Margarynę dodajemy do ubitych białek, uzupełniłem w przepisie :)
Jolanta_P-S 11.08.2011 18:58
takiej nigdy nie robiłam
Emilia22 11.08.2011 14:57
ciekawe
suzana 11.08.2011 13:02
superq

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak