Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto karmelowo - orzechowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto karmelowo - orzechowe

z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec 2 placki na złoty kolor w temp. 170-180o C przez ok. 30 min.
Krem: 0,5 l śmietany kremówki, 0,5 szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 Śmietan fix, 2 łyżki żelatyny
rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Śmietankę ubijać
ok. 2 min., dodać cukier puder, cukier waniliowy i Śmietanfix, a na końcu tężejącą żelatynę, dokładnie wymieszać.
Placki przełożyć kremem.
Karmel: puszkę słodzonego zagęszczonego mleka gotować 2-3 godz. na małym ogniu.
Wierzch placka posmarować karmelem. Na wierzch ułożyć połówki lub posiekane orzechy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tika4444 08.04.2012 18:48
super ciacho
Tika4444 08.04.2012 18:48
super ciacho
Tika4444 08.04.2012 18:48
super ciacho
rzenia15 05.11.2011 20:30
to ciacho musi byc pyszne
krystyna24 31.08.2011 12:09
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak