Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami i bitą śmietaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
mleko 2 szklanki
jabłka 5-6 szt
cukier do smaku
cynamon do smaku
bita śmietana do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami i bitą śmietaną

Na gotujące się mleko wsypać opłukany ryż i gotować na małym ogniu z dodatkiem soli do czasu, aż całe mleko zostanie wchłonięte przez ryż. następnie garnek owinąć np. w ręcznik i na ok. 1-1,5 godz. odłożyć w ciepłe miejsce ( ja daję pod poduszki:)).
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę ryżu. Zetrzeć na to jabłka(gdy są bardzo soczyste możemy zetrzeć w osobnym naczyniu i część soku odlać).
Jabłka posypać cukrem i cynamonem, wyłożyć pozostały ryz i zapiec w temp. ok. 150 stopni przez ok 25-30 min.
Po upieczeniu przystroić bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 09.12.2013 11:23
pychotka takie danie
adelajda 31.10.2013 12:25
super podane !
Bernadeta1 05.10.2013 10:06
lubię taki obiadek na słodko
ONY_za_kare 16.09.2013 12:35
ale smaczne :)
Alex_M 29.06.2013 13:34
lubie taki ryz
Malinka 08.02.2013 10:36
Zwłaszcza na taki dzień jak dziś:)
pestka 08.02.2013 10:17
dobry i lekki obiad
iknkirke 22.09.2011 09:49
jadłam i pycha
kuklik 12.08.2011 19:46
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak