Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS BOLOGNESE

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony kilka plasterków
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
marchewka 1 szt
seler 1/2 szt
mięso mielone drobiowe 10 dkg
tłuszcz 1 łyżka
ketchup pikantny 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
rosół 1 szklanka
zioła
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: SOS BOLOGNESE

Boczek kroimy na małe kawałki i lekko zarumieniamy na ulubionym tłuszczu lub na małym ogniu wytopić jego tłuszcz,następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek,cebulę,marchewkę i selera a gdy cebula będzie miękka wkładamy mielone mięso i smażymy ciągle mieszając,następnie wlewamy ketchup wino i rosół i dusimy pod przykryciem 15 min.Ten sos można dowolnie modyfikować zastępując wino sokiem cytrynowym a całość można urozmaicić oliwkami,kaparami,można go dosłodzić miodem dodać zioła prowansalskie lub bazylię.Dobre będą pomidory obrane ze skórki lub z puszki lub suszone pomidory z zalewy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 16.11.2011 11:25
dobry do kluseczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak