Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody z brzoskwiniami w rumie z sosem czekoladowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 275 mililitrów
śmietana kremówka 1/2 szklanki
mleko w proszku 20 gram
cukier 100 gram
mąka ziemniaczana 5 gram
żółtko jajek 1 sztuka
czekolada 5 gram
brzoskwinie 2 sztuki
rum 50 gram
sok pomarańczowy 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Lody z brzoskwiniami w rumie z sosem czekoladowym

LODY:
mleko 3,2 % 150 ml
śmietana kremówka ½ szk.
mleko w proszku 20 g
cukier domowy aromatyzowany wanilią 50 g
mąka ziemniaczana 5 g

Do rondelka z grubym dnem wlej 100 ml mleka, dodaj cukier, mleko w proszku i zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i przelej do gotującego się mleka. Cały czas mieszając, gotuj przez moment do zgęstnienia. Zdejmij z palnika i jeszcze przez chwilę energicznie mieszaj, aby zapobiec powstawaniu grudek. Rondelek nakryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Mocno schłodzoną kremówkę ubij, a następnie dokładnie wymieszaj z zimną masą mleczną. Całość przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Po 30 minutach wyjmij pojemnik z zamrażarki i przez moment miksuj zawartość, ponownie odstaw pojemnik do mrożenia. Powtarzaj tą czynność w czasie całego procesu mrożenia, aby nie powstały kryształki lodu.
W czasie gdy lody się mrożą przygotuj sos czekoladowy.

Sos czekoladowy:
mleko ½ szk.
żółtka 1 szt.
cukier ¼ szk.
czekolada 4 kostki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka płaska

SOS CZEKOLADOWY: żółtka ucieraj z cukrem do białości, dodaj mąkę ziemniaczaną, odrobinę mleka i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Zagotuj pozostałe mleko i wrzące wlej do masy czekoladowej. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Odstaw do przestygnięcia.

Sos owocowy:
brzoskwinie 2 szt.
rum biały 1/4 szklanki
sok pomarańczowy świeżo wyciśnięty 1/4 szklanki
cukier trzcinowy 2 łyżeczki
masło 1 łyżka

żurawina suszona 1 łyżka

BRZOSKWINIE W RUMIE: brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone brzoskwinie i smaż przez chwilę. Do owoców dodaj cukier i smaż jeszcze przez moment. Wlej rum, sok pomarańczowy i gotuj uważając, aby owoce nie były zbyt miękkie.

Na talerzach rozłóż porcje lodów, owoców wraz z syropem. Posyp żurawiną, polej sosem czekoladowym i udekoruj listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 21.02.2014 19:36
Pyszności :)
Wacław 26.11.2013 06:57
rewelacyjny deser
Angelika10 12.10.2013 22:10
pyszny deser
alaaa 31.01.2013 19:39
takim deserkiem bym nie pogardziła
Aneta41 23.01.2013 20:45
ale mam smaka!:)
barbara11561 02.12.2012 10:49
pyszny deserek
IZABELA29 02.12.2012 10:28
doskonały deserek
caralajna 02.12.2012 10:17
pyszny deser
misia53 13.05.2012 00:49
wczoraj taki smak miałam na lody ,że poszłam specjalnie do sklepu ale nie były takie a szkoda!
ana00 09.12.2011 13:21
mmmm pycha ;)
IZABELA29 26.10.2011 08:44
takie słodkości
IZABELA29 26.10.2011 08:44
takie słodkości
Izabela/bella81 06.10.2011 08:10
zjadłabym troszeczkę :)
Chojłówna 18.09.2011 10:13
musi być na prawdę dobre:D
ben-ka 03.09.2011 07:29
super deser! smakowity bardzo:)
treonina 01.09.2011 23:52
świetny pomysł
Elżbieta17 25.08.2011 19:02
W sam raz na te upały:)
Iwona51
Iwona51 17.08.2011 00:31
super
caroline1983 11.08.2011 19:56
pyszne a za aromat rumu dałabym sie pokroić ;)
Magdalena1110 11.08.2011 08:05
pycha aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak