Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie mojej mamy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1-2
mąka ziemniaczana 6 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
kawałek słoniny
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie mojej mamy

Ziemniaki obrać i ugotować, ostudzić i zmielić w maszynce, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Posolić i zagnieść na gładkie ciasto. Na płaskim talerzu rozsypać mąkę pszenną. Z ciasta uformować małe kulki, każdą spłaszczyć, na środku zrobić mały dołek i obtoczyć w mące. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i trzymać pod przykryciem, aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień i gotować, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać polane skwarkami ze słoniny lub jako dodatek do mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 18.09.2011 20:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak