Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować, ostudzić i zmielić w maszynce, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Posolić i zagnieść na gładkie ciasto. Na płaskim talerzu rozsypać mąkę pszenną. Z ciasta uformować małe kulki, każdą spłaszczyć, na środku zrobić mały dołek i obtoczyć w mące. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i trzymać pod przykryciem, aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień i gotować, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać polane skwarkami ze słoniny lub jako dodatek do mięsa.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !