Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko 1 szklanka
jajko 1
olej 1/4 szklanki
cukru 1/2 szklanki
cukier waniliowy 8 g
FARSZ JAGODOWY
jagód 300 g
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
drożdże świeże 14 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Z drożdży i mleka zrobić zaczyn, połączyć z mąką, solą, wbić jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godz. Następnie krótko wyrobić i podzielić na 16 części, uformować kulki i odstawić na 15 min. Z każdej kulki zrobić ręką placek nałożyć wcześniej wymieszany farsz i dokładnie zlepić ( kłaść zlepieniem do dołu). Jagodzianki położyć na obsypaną mąką blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 min. Piec ok 15 min w 22`C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 20.09.2011 10:39
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak