Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno - szybko
Mleko musi być schłodzone.
Do wysokiego naczynia należy wlać 500 ml mleka. Następnie wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Kolejno dodać 2 serki homogenizowane ( 150 g 1 sztuka) i kolejno miksować przez 6 minut ( jest napisane,ze 2 ale wolę gdy masa jest bardziej gęsta poprzez miksowanie). Do masy wrzucić rodzynki oraz zetrzeć na tartce 1/2 tabliczki czekolady z orzechami.
przed przygotowaniem masy warto zrobić wcześniej galaretkę aby ostygła.
Przygotowany sernik wkładamy do tortownicy (24cm) której dno jest pokryte herbatnikami ( dokładnie wyłożona ) a następnie do lodówki. Gdy galaretka będzie już zimna, ale nie zastygnięta należy polać nią sernik. Tak na około 1 h sernik minimum powinien przebywać w lodówce. Oczywiście na galaretkę należy zetrzeć pozostałą połowę tabliczki czekolady. Jak ktoś woli może na wierzch położyć owoce , do środka takze. Często tak robię, ale wczoraj wpadłam na pomysł z czekoladą:).