Sposób przygotowania

Papryke umyc, przekroic na pol wzdluz i ukladac w butelce plastikowej po wodzie mineralnej,jesli papryka jest zbyt gruba , to mozna przeciac ja na cztery, tak, aby zmiescila sie przez otwor butelki.
Wrzucic zabek czosnku , kawalek cytryny.Skladniki ukladac, az do wypelnienia butelki.Na samej gorze powinna byc czastka cytryny.
Teraz zalewamy woda z sola (na litr wody--1,5 lyzki soli, mozna dodac lyzeczke cukru, ktory tez konserwuje )
Woda zimna;Zakrecamy butelke i odstawiamy do fermentacji.

Obserwujemy,moze sie zdarzyc, ze na drugi dzien ubedzie wody, wiec nalezy ja uzupelnic;
Po kilku dniach papryka zmieni kolor, odstawic ja w chlodne miejsce;
Uwaga, kiedy bedziemy mieli ochote skosztowac, nalezy przygotowac sobie sloik, w ktory przelozycie papryke.
nalezy bardzo powoli odkrecac butelke, bo nagromadzony gaz moze Was skropic , jak szampan.
a, wiec odkrecamy powoli, wode zlewamy do sloika, a butelke przecinamy w polowie, aby moc wyciagnac papryka, ktora jest pyszna.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    magduś83

    ciekawe:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    U mnie w domu podobnie kisiło się nie tylko paprykę, ale i ogórki, buraki, grzyby.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !