Sposób przygotowania

Sporządzić kruche ciasto: zóltka oddzielić od białek, razem z cedzakiem włożyć do rondla z wrzącą wodą w takiej ilości , aby były przykryte wodą. Trzymać około 15 minut w temp. 80stopni C, wyjąć, schłodzić oraz przetrzeć przez sito włosiane, tak by zajać jak najmniejsza przestrzeń. Mąkę przesiać przez stolnicę, włożyc masło, siekać szerokim nożem z mąką. Dodać żółtka , pzresiany cukier puder, szybko rozgnieść rozcierająć dokłdnie dłońmi wszystkie składniki i w ten sposób złączyć na jednolitą masę. Ciasto zostawić w chłodnym miejscu pod okryciem przez 10 minut. Podzielić na 2 czesci . Jedną część rozwałkować na grubośc około 3/4 cm w prostokąt lub kwadrat , podpiec i ostudzić.

GDy np robimy ciasto kruche z jabłkami przygotowujemy tzw mase i po przygotowaniu należy wstawic do silnie rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Gdy ciasto jest upieczone i zrumienione na jasnozłoty kolor .

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !