Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chłodnik z botwinki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
jogurt naturalny 0.5 l
kefir 1 l
sok z pół cytryny do smaku
ogórek sałatkowy 1 szt
ocet 1 łyżeczka
rzodkiewki pęczek 1 szt
szczypiorek usiekany 2 łyżki
koperek 2 łyżki
cukier do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 2 siekana

Przepis i sposób przygotowania na: chłodnik z botwinki

Dokładnie umyj botwinkę.Buraczki zetrzyj na grubej tarce,listki pokrój.Do 0.5l osolonej,gotującej się wody wrzucić buraki wraz z listkami.Zupę doprowadzić do wrzenia,wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.Wlej ocet,odstaw,aż ostygnie.Połącz kefir i jogurt.Dodaj ugotowaną botwinkę i powstały barszczyk.Wsyp 2łyżki zieleniny.Dodaj sól,cukier i pieprz i sok z cytryny,schłódź.Chłodnik możesz rozlać do miseczek i podawać posypanystartym ogórkiem i żodkiewką(warzywa możesz również pokroić w kostkę).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak