Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
miękkie masło 250 g
kakao 30 g
cukier puder 125 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka czekoladowe

Mąkę łączymy z kakao (i proszkiem i sodą), odstawiamy na chwilę, żeby
przeszedł ją kakaowy aromat. Miksujemy razem masło z cukrem, dodajemy mąkę z
kakao. Miksujemy aż składniki się połączą - wbrew pozorom żaden płyn typu
mleko/woda/śmietanka jest niepotrzebny.
Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy. Układamy na
blasze zachowując odstępy, bo ciastka rosną. Pieczemy 5 minut w temp. 170
stopni, następnie przykręcamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok.
10. Nie widać niestety czy ciastka są upieczone, bo są ciemne, ale powinny być
spójne od góry, jednak nie twarde. Po ostygnięciu zdejmujemy z blachy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak